Thijs is een wat onzekere, maar vooral erg vriendelijke man. Als je hem ziet en zelfs als je een oppervlakkig gesprekje met hem hebt, geloof je niet dat zijn IQ net iets boven de 70 uitkomt. Dat is volgens zijn ouders precies het probleem. Was Thijs maar een mongool geweest, dan zag iedereen het!
Met zijn vlotte babbel zette hij mensen op het verkeerde been. Dat was zelfs de aanleiding geweest van de breuk tussen zijn vader en diens ouders. Volgens opa en oma was het vooral een kwestie van opvoeden. Logisch dat Thijs tot zo weinig kwam, zijn moeder bleef alles voor hem doen en hun zoon liet dat gebeuren. Hun goede raad om eindelijk eens op te treden, pakte anders uit dan ze verwachtten. Hun zoon is hun huis uitgelopen en sindsdien er niet meer terug gekomen.
Maar nu speelt hetzelfde conflict met een nieuwe hoek in de driehoek. Thijs is inmiddels volwassen geworden. Hij woont en werkt in een zorgboerderij en heeft het daar prima naar zijn zin. Hij is nog altijd onzeker. En ook zijn vriendelijkheid is gebleven. De combinatie levert geregeld lastige situaties op omdat mensen misbruik van hem maken.
Hij heeft met Cor een begeleider gekregen die er helemaal voor gaat. Waarvoor gaat? Voor Thijs en diens geluk. Hoe ziet dat geluk er uit? Dat Thijs kan en durft doen waarvoor hij zelf kiest. Maar net als opa en oma vóór hem heeft Cor een mening over de moeder van Thijs. Er zijn weken dat ze haar meer spreken dan haar zoon. Gek worden ze er van. Maar ook boos en cynisch, want ze behandelt Thijs alsof hij een kleuter is. Goed je tanden poetsen! Niet met volle mond praten! Eén hapje tegelijk! Met twee woorden spreken Thijs! Eerst je rommel opruimen, dan mag je spelen! Nee, je maakt het seizoen af, dan kun je voor een andere sport kiezen!
Wat het voor Cor en zijn collega’s extra lastig maakt is dat ze geen hulp krijgen vanuit de beide andere hoeken. Van de vader van Thijs horen ze amper iets. Thijs zelf gedraagt zich als een kameleon. Geen enkel protest bij zijn moeder maar tegen Cor zegt hij dat zijn moeder niet zo de baas moet spelen en dat hij een volwassen man is. Kunnen jullie haar niet zeggen dat ze daarmee op moet houden? Hoe konden ze Thijs stimuleren om die boodschap eindelijk eens zelf te brengen?
Daar kon ik vanuit de Driehoekskunde wel iets over zeggen. Het laatste motto gaat over de top van de driehoek, dus over Thijs, en luidt: Puberen moet je zélf doen! Het is inderdaad niet aan Cor om namens Thijs te zeggen dat ze eens op moet houden met dat betuttelen. De enige die dat kan doen, is Thijs zelf. Wat Cor zelfs niet moet doen, is Thijs stimuleren om het te willen of te gaan doen. Dan zit hij namelijk in de verkeerde hoek. Elke stimulans vanuit hem leidt tot problemen in de driehoek. Driehoekskunde gaat nóg een stap verder en vraagt van Cor dat hij in plaats van iets van deze moeder te vinden, zich royaal met haar te verbinden. Juist zijn negatieve oordeel zit Cor in de weg. Daarmee creëert hij afstand op de basis van deze driehoek en werkt eraan mee dat de top zich niet ontwikkelt. De driehoek blijft dan in een toestand van permanente turbulentie, net als eerder met opa en oma. Door zich met moeder (en vader) te verbinden, maakt Cor thermiek mogelijk. Dan is het dusdanig veilig beneden in de driehoek dat de top het avontuur van verder opstijgen misschien wel aandurft.