Herwaardering van professionaliteit

Samenwerken in de Driehoek wil zeggen dat alle hoeken er toe doen. Niet de cliënt maar de driehoek staat centraal. Wat is een cliënt zonder ouders? Wat is een driehoek zonder begeleiders? De kunst is om die driehoek in balans te houden. Zo maar is een van de hoeken te bepalend. En precies dát zijn wij als professionals meer dan een eeuw geweest. Maar de tijden zijn veranderd. De klant is koning geworden en zijn ouders zijn daarbij nogal eens de regisseurs.

Een voorbeeld. Berend heeft het aan de stok met zijn PBer Marion. Die was niet van plan om met haar auto naar de super te rijden om samen zijn boodschappen te doen. “Maar jij bent toch personeel, ik betaal jou toch!” Dat overtuigt Marion allerminst en dus schakelt Berend zijn regisseur in. Die doet wat hij altijd doet, en belt Marion.
Als starter van de woongroep heeft de vader van Berend tijdens de sollicitatiegesprekken van de nieuwe medewerkers duidelijk gemaakt dat die moesten beseffen dat ze als gasten van de cliënten hun werk moesten doen. Dat had Marion kennelijk nog steeds niet begrepen.

Wat valt er vanuit Driehoekskunde op zo’n moment te zeggen? Marion: jij bent hier de juf! En vader van Berend: blijf in je hoek! Wat ik zou willen is dat Marion voor elkaar krijgt dat als Berend weer met zo’n boodschap bij zijn vader komt, deze zou zeggen: “regel dat maar met Marion.” En hopelijk zou hij er nog aan toe voegen: “jullie komen er vast samen uit want jij hebt een uitstekende begeleider waar je moeder en ik alle vertrouwen in hebben.”

Hoe komt het zo ver? Allereerst als door Marion en haar collega’s de letter B van Bonus keer op keer gespeld wordt. Alleen als de ouders van Berend hebben ervaren dat begeleiders het goede doen voor hun zoon (en voor hen) en dat ze iets meer en iets eerder doen als ze iets beloven, zullen ze als het spannend wordt het niet meer automatisch voor Berend opnemen.

Het is Marion gelukt om voet bij stuk te houden. De volgende dag is een collega lopend met Berend naar de supermarkt gegaan. Toch moet het belangrijkste nog gebeuren wil het met dat eerherstel goed komen: Marion zal er op een later moment bij Berends vader op terug moeten komen. “Hoe ging het tussen ons? Vertrouwt u mij de begeleiding van Berend toe? Maar ik snap best hoe lastig het is om niet te happen als Berend als het zielige jongetje bij u komt.”

Driehoekskunde; het lijkt zo vanzelfsprekend, maar ga er maar aan staan. Er voor Berend zijn, vraagt heel wat professionaliteit. Maar om die driehoek van Berend in balans te houden, vraagt om een professionele topprestatie. Als Marion dat lukt, verdient ze alle respect.

Dit artikel is eerder verschenen in KLIK.